Το Ίδρυμα Prince’s Trust International και το Corallia ανακοινώνουν τους νικητές για το Παγκόσμιο Βραβείο Βιωσιμότητας 2023 για την Ευρώπη

Στην ελληνική επιχείρηση The Sports Footprint απονεμήθηκε το Παγκόσμιο Βραβείο Βιωσιμότητας για το πρωτοποριακό της εγχείρημα που αξιοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού για την προώθηση της περιβαλλοντικής αλλαγής

  • Το βραβείο για το 2023 απονεμήθηκε στο The Sports Footprint από τον Πρίγκιπα Παύλο.
  • To Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου φιλοξένησε την τελετή στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου 2024.
  • Μόνο στην Ελλάδα, το 2023, τα τρία τέταρτα των νέων που παρακολούθησαν τα προγράμματα απασχολησιμότητας του Prince’s Trust International εξασφάλισαν εργασία ή συνέχισαν την εκπαίδευσή τους.

Μια ελληνική startup, The Sports Footprint, τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Βιωσιμότητας του Prince’s Trust για την Ευρώπη 2023. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου από το Stelios Philanthropic Foundation, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στις 14 Μαρτίου 2024.

Το βραβείο απένειμε στους νικητές, Ιωάννη και Ευάγγελο Κωνσταντόπουλο, συνιδρυτές της The Sports Footprint, ο αντιπρόεδρος του Prince’s Trust International και επικεφαλής των προγραμμάτων του PTI στην Ελλάδα, Πρίγκιπας Παύλος.

Το Sports Footprint είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που αξιοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού για την προώθηση της περιβαλλοντικής αλλαγής.

“Ξεκινήσαμε το The Sports Footprint το 2022 για να κάνουμε τον αθλητισμό βιώσιμο”, δήλωσε ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος. “Θέλουμε να είμαστε οι game-changers, να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να βοηθήσουμε ομάδες και φορείς του αθλητισμού να γίνουν οργανισμοί ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος και να καταρτίσουν σχέδια δράσης για την κυκλική οικονομία που θα ανοίξουν το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών επιχειρήσεων”.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικότητας STARTAB, ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2018 από το Prince’s Trust International και τον εταίρο του στην Ελλάδα, το Corallia. Το πρόγραμμα STARTAB στηρίζει νέους για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και έχει ήδη συνεργαστεί με περισσότερους από 1,000 νέους από τότε που ξεκίνησε η υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους συνιδρυτές της Sports Footprint, τον Ιωάννη και τον Ευάγγελο, να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση, να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, τις αναλυτικές και διαπραγματευτικές τους δεξιότητες και να προετοιμαστούν για την έναρξη της λειτουργίας της.

Μιλώντας για την Sports Footprint ο Ευάγγελος είπε: “Δουλεύουμε με όλους τους τύπους και τα επίπεδα του αθλητισμού και προσφέρουμε ειδικά προσαρμοσμένα εξατομικευμένα προγράμματα βιωσιμότητας που επιτρέπουν στους πελάτες μας να γίνουν πιο πράσινοι σε κάθε πλευρά της δραστηριότητάς τους συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τροφίμων, των μεταφορών, του νερού και των αποβλήτων”.

“Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η The Sports Footprint έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς τους αθλητισμού, όπως το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η ΠΑΕ ΑΕΚ, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας.”

Ξεκινώντας τη δική τους επιχείρηση, ο Ιωάννης και ο Ευάγγελος δημιούργησαν 8 θέσεις εργασίας – μια ιδιαίτερα πολύτιμη συμβολή σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων.”

 

Αποσπάσματα ομιλιών

“Η συνέχιση της κληρονομιάς μας στην επιχειρηματικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι υπέροχο να βλέπουμε το Prince’s Trust International να στηρίζει επιχειρηματίες όπως ο Ιωάννης και ο Ευάγγελος, με πρωτοβουλίες που λειτουργούν ήδη, όπως το Sports Footprint. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι μεταμορφώνονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας αντί να αναζητούν εργασία. Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι νέοι πρέπει να έχουν ευκαιρίες για επιτυχία, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται ή τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Καμία ευκαιρία για επιτυχία δεν είναι αποτελεσματική αν οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση και υποστήριξη στην εργασία, ένα βασικό στοιχείο στην αναζήτηση της αυτοπραγμάτωσης.” – Πρίγκιπας Παύλος, Αντιπρόεδρος Prince’s Trust International.

“Η αναγνώριση που απονεμήθηκε στο εγχείρημα The Sports Footprint υπογραμμίζει το μετασχηματιστικό δυναμικό των νεοφυών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση των νέων επιχειρηματιών που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος STARTAB. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Ιωάννη και τον Ευάγγελο για την οραματική τους ηγεσία και τις αξιέπαινες προσπάθειές τους για την προώθηση της βιωσιμότητας στο χώρο του αθλητισμού και ευχόμαστε στο εγχείρημα παγκόσμια επιτυχία”. – Δρ Jorge-A. Sanchez-Papaspiliou, διευθυντής του προγράμματος STARTAB στο Corallia.

“Οργανισμοί όπως το Princes Trust International παίζουν ένα σημαντικό ρόλο καθώς στηρίζουν νέους ανθρώπους να χτίσουν το μέλλον τους μέσα από προγράμματα κατάρτισης, εργασίας και επιχειρηματικότητας.  Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα αναπτύσσονται και υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς οι οποίοι έχουν την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση των αναγκών των νέων σε κάθε χώρα. Συγχαρητήρια, Ιωάννη και Ευάγγελε!” – Πρεσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Matthew Lodge

“Είναι μεγάλη τιμή για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, που υποστηρίζει διαχρονικά τη νεανική επιχειρηματικότητα, να φιλοξενεί σήμερα στο Stelios Foundation Conference Hall στην Πλάκα μια τόσο σημαντική εκδήλωση, που τιμά τους νέους επιχειρηματίες και υλοποιείται από το Prince’s Trust International και υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Θερμά συγχαρητήρια στους Ιωάννη και Ευάγγελο Κωνσταντόπουλο της The Sports Footprint για την βράβευσή τους από το Prince’s Trust International. – Sir Stelios Haji-Ioannou, Stelios Philanthropic Foundation.

 

Σημείωση για τους συντάκτες

 

Το Ίδρυμα Prince’s Trust International ιδρύθηκε από την Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλέα Κάρολο Γ’, όταν ήταν ακόμα Πρίγκιπας της Ουαλίας. Σκοπό έχει την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ένα φαινόμενο που συναντάμε παγκόσμια. Οι δράσεις του βασίζονται σε εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Prince’s Trust International στηρίζει τους νέους σε όλο τον κόσμο από το 2015 και πλέον συνεργάζεται με εταίρους σε 18 χώρες της Κοινοπολιτείας, την Ασία, την Αφρική, την Καραϊβική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, το Prince’s Trust International συνεργάζεται με τοπικούς οργανισμούς για την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Μέχρι στιγμής έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 70.000 νέους να μάθουν, να επιτύχουν και να ευημερήσουν.

Credits: Nikolas Kominis/Studio Kominis